Låt barnet äta själv

Att lära barn att äta själv kan vara en stor utmaning. Det kan vara jobbigt att allt blir så kladdigt och tar lång tid. Fast vissa saker måste faktiskt få ta tid. Ta av barnet tröjan om du tycker att det blir för kladdigt men låt det äta själv och ”upptäcka” maten. Försök att inte vara stressad och börja mata även om det går långsamt. Många barn börjar ibland att matvägra och att få äta själv gör att det blir mer intresserad av måltiden. Det finns jättebra barnset idag med skedar och tillbehör som är anpassade för barn. På Kitchentime exempelvis finns alla kända varumärken och en egen kategori med barnens kök. Spännande tallrikar kan göra det roligare att få den tom och bestick i lämplig storlek gör det lättare.

Fina barnbestick från Gense på Kitchentime
Fina barnbestick från Gense på Kitchentime

Det finns några saker att tänka på när det gäller barn och mat som är viktiga. Först och främst ska inte mat användas som ett sätt att straffa eller belöna barnet. Sitt gärna hela familjen i lugn och ro och ha det trevligt socialt, utan mobiltelefoner såklart. En annan viktig sak är att barnen har inpräntat ( enligt vissa sedan vi var djur) att nya rätter kan vara farliga. När du serverar något nytt är det därför sällan gott till en början. Även om barnet inte tycker om det den första gången, eller andra och tredje gången, kanske det går bra den fjärde gången. Sedan finns det ingen som tycker allt är gott, inte ditt barn heller. Vissa rätter faller helt enkelt inte smaken hur många gånger du än försöker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *