Kategoriarkiv: Pedagog

När något otäckt händer

Barn har många frågor och det är viktigt att de får svar på sina frågor. Ibland kan det som vuxen vara svårt att veta hur mycket du bör berätta. Olyckor, traumatiska händelser, naturkatastrofer, terrorattacker med mera resulterar ofta i många frågor och vuxna som ofta är tysta. Barn är experter på att känna av stämningar så det är viktigt att de får svar. Ha barnet bevittnat en otäck händelse själv kan det vara en god idé att ta hjälp av experter. Sverige har väldigt duktiga barnpsykologer och ofta kan kommunen hjälpa till med bidrag och hänvisa dig till legitimerade psykologer.

Du kan även utveckla dig själv till en bättre förälder genom att få föräldrastöd. Föräldrastöd innebär coahcing genom barnets alla åldrar. Psykologa.se erbjuder både coaching för föräldrar och terapi för mindre barn. Alla deras psykologer är godkända av socialstyrelsen vilket är en bevis på att det är duktiga arbetare.

Låt inte barnen lida i det tysta och i ovisshet, hela familjen mår bättre av att samerbeta vid trauman. Det gäller nationella trauman så väl som personliga.
terror

Barn i bil

Att resa med barn i bil är inte det lättaste. Särskilt inte för rastlösa barn med mycket spring i benen. Det är svårt att ”lära” barnen att tycka om att åka bil men det finns bra knep. På Mekonomen finns exempelvis en hel avdelning med prylar för barn som underlättar resandet med barn. Här är fem stycken produkter hos Mekonomen som jag verkligen kan rekommendera.

1. Backspegel
2back
En backspegel är ovärderlig tycker jag personligen. Med denna får du ögonkontakt med barnet om det sitter bakåtvänd i baksätet. Väldigt viktigt för små barn eftersom de annars mest stirrar in i sätet. Det skulle få vem som helst att tröttna efter fem minuter.

2. Böcker
1bok
Att läsa är alltid roligt och får tiden att gå snabbt.

3. Pyssel
ppeee
Det finns pysselböcker och målarböcker som underhåller barn i alla åldrar.

4. Napphållare
55napp
Fär er med mindre barn är en napphållare räddningen i nöden. Annars är det lätt att nappen hamnar på golvet.

5. Leksaker
3leksake
Det finns flera leksaker som är utformade för att passa i bilen och som lätt kan sättas fast.

Det här är bara några produkter för att underlätta bilresandet med barn. Finns egentligen hur mycket som helst. Med dagens teknik går det att se film, det finns spel som passar i bilen och självklart musik med barnsånger .

Sedan är det viktigt att barnstolen inte bara är säker utan att den är skön också. Många barn somnar lätt i bilen och en nackkudde gör det därför skönare att sova.
bil

Barn och ekonomi

rika
Som förälder är en av de viktigaste uppgifterna att lära barnet ett sunt förhållande till pengar. Det finns såklart mycket annat viktigt också men pengar är grunden för ett barn att klara sig själv i ett modernt samhälle.

Redan från ung ålder bör barnet lära sig att uppskatta pengarnas värde. Som vuxen är det lätt att räkna ut sin ekonomi med hjälp av appar exempelvis. Låt oss säga att du låna t.ex upp till 50000 här då kan du enkelt räkna ut hur mycket du betalar tillbaka varje månad. Sedan använder du din ekonomiapp i mobilen för att se den totala månadskostanden. Som vuxen förstår du förhoppningsvis att när du tar ett lån ska det betalas tillbaka och med ränta. Barnen lär sig ekonomi i skolan men som förälder är det ditt ansvar att lära dem värdet. Du är deras ”app”.

Ett bra sätt är att ge barnet veckopeng som denne sedan kan spara och köpa något som står på sin önskelista. Just ekonomin är en svår balansgång för föräldrar när det gäller barn. Köpa dyra märkeskläder eller köra på second hand? Då du personligen inte vill överkonsumera jordens resurser, det är några frågor som föräldrar ställs inför. Skolorna har ett hårt klimat och bara en sådan sak som fel kläder kan innebär mobbing. Det finns inget rätt eller fel men många föräldrar vill ha tips och råd.

Därför så får ni gärna lämna era bästa tips hur ni fostrar era barn för att förstå pengarnas värde, så kör jag en sammanställning senare.

Låt barnet äta själv

Att lära barn att äta själv kan vara en stor utmaning. Det kan vara jobbigt att allt blir så kladdigt och tar lång tid. Fast vissa saker måste faktiskt få ta tid. Ta av barnet tröjan om du tycker att det blir för kladdigt men låt det äta själv och ”upptäcka” maten. Försök att inte vara stressad och börja mata även om det går långsamt. Många barn börjar ibland att matvägra och att få äta själv gör att det blir mer intresserad av måltiden. Det finns jättebra barnset idag med skedar och tillbehör som är anpassade för barn. På Kitchentime exempelvis finns alla kända varumärken och en egen kategori med barnens kök. Spännande tallrikar kan göra det roligare att få den tom och bestick i lämplig storlek gör det lättare.

Fina barnbestick från Gense på Kitchentime
Fina barnbestick från Gense på Kitchentime

Det finns några saker att tänka på när det gäller barn och mat som är viktiga. Först och främst ska inte mat användas som ett sätt att straffa eller belöna barnet. Sitt gärna hela familjen i lugn och ro och ha det trevligt socialt, utan mobiltelefoner såklart. En annan viktig sak är att barnen har inpräntat ( enligt vissa sedan vi var djur) att nya rätter kan vara farliga. När du serverar något nytt är det därför sällan gott till en början. Även om barnet inte tycker om det den första gången, eller andra och tredje gången, kanske det går bra den fjärde gången. Sedan finns det ingen som tycker allt är gott, inte ditt barn heller. Vissa rätter faller helt enkelt inte smaken hur många gånger du än försöker.

Givande att arbeta med barn

Att arbeta med barn ger så otroligt mycket. Det finns ett yrke som det ofta inte skrivs så mycket om men som arbetar med utsatta barn och det är socionomer. De gör ett fantastiskt jobb och drar ett tungt lass. För att bli socionom så krävs det 210 högskolepoäng vilket motsvarar tre och en halv termins studier. Fast inte så konstigt med tanke på att det är otroligt viktiga jobb som socionomerna sitter på.
hhdhud

De arbetar exempelvis som skolkuratorer, med missbrukande ungdomar, socialsekreterare och inom inom psykiatrisk barn- och ungdomsvård för att nämna några. De är viktiga stöttepelare för barn och ungdomar. Särskilt viktiga är det för våra unga som har det extra svårt.

Som nybliven socionom kan det vara svårt att veta exakt inom vilken kategori du vill jobba. Ja kanske även för du som redan har ett jobb som socionom börjar känna att du vill prova på något nytt. En ny form i branschen som kommit är bemanningsföretag för socionomer. De ger dig en unik möjlighet att få prova på olika arbetsplatser som söker kvalificierade socionomer. Vill du jobba som socionom så kolla in länken och läs mer om denna möjlighet.

Att lära sig ett nytt språk

Språk i skolan anser månag föräldrar vara ett av de viktigaste ämnena. Att tala flera olika språk innebär att barriärer rivs och vi kan tala obehindrat med fler människor. Att kommunicera är nämligen nykeln till framgång. Det är sommar nu och månag föräldrar har säkrt tagit lån för att kunna skicka sina barn på språkresor. Detta är ofta första gången barnen reser utan föräldrar och dessa veckor är ett minne för livet.

Nu har det dock kommit ny forskning som visar att det finns gener som påverkar hur snabbt vi lär oss ett nytt språk. Det är fortfarande lönsamt att resa och att studera glosor men vissa har mer fallenhet för språk än andra. Hela 46% av resultat vid en språkkurs tros vara genetiskt. Det tar alltså längre tid för vissa att lära sig ett nytt språk.

Testet gjordes via University of Washington, en grupp av studenter fick gå en språkkurs och deras hjärnaktivitet skannades. Innan de deltog i kurserna fick de även ta ett DNA test. Kursen pågick under tre veckors tid och syftet var att öka kunskapen om hjärnan. Det visar sig nämligen att aktiviteten i den del av hjärnan som påverkar språket är högre hos dem med en särskild gen. Detta gör att de lättare lär sig ett nytt språk. Under tre veckors dit hade de alltså nästan dubbelt så bra resultat. Fast kom i håg att övning ger färdighet. Det går att lära sig ett språk lika bra för dem andra. Det tar bara längre tid.
vvyfg

Den blomster tid nu kommer

Inte många veckor kvar nu innan sommarlovet börjar för många. Förutom betygen och omdömen som ska sättas så har vi lärare även fullt upp för att förbereda nästa termin. Jag går i en skola där barn mellan 6-15 år går. Det är olika byggnader med vi samarbetar så klart mellan blocken. Just nu håller vi på att beställa nya inventarier till skolan. Inte allt är nytt men bänkar och lite allt möjligt slits. Det är viktigt att eleverna känner sig välkommen när höstterminen drar igång.

På min avdelning är det inte mycket nytt som behövs. Mina elever är alldeles för kloka för att klottra ner bänkar. Däremot börjar whiteboarden att bli lite grå, så en ny Whiteboardtavla har jag skrivit upp mig på. Sådana saker får vi alltid igenom eftersom det är viktigt för utbildningen.

Efetrsom jag är lärare på en särskola med barn för särskilda svårigheter brukar jag även lägga in en order om något extra. Denna gång skulle jag vilja ha några motorikleksaker. Vi beställer alltid vårt skolmaterial från Orderinvest och de har väldigt bra saker även till barn med särskilda behov.
hhddd
Det här är en motoriktavla. Den tränar barnens motorik när det gäller rörelserna i fingrarna. Barnen drar knoppar på elefantens kropp. Det är samma rörelser som används när barnen skriver eller ritar. Det finns flera olika typer av motoriktavlor på Orderinvest.

Efter inventeringen så har jag bara skoj kvar med barnen. Vi har lite skolämnen kvar men annars är det ett par veckor fylld av roligheter innan sommarlovet börjar.

Upptäck nätet med dina barn!

Visst är det lätt att bara sätta på ett dataspel till barnen när energin tryter? Dataspel som inte har någon funktion alls förutom att få tiden att gå. Det kan du absolut göra då och då. Gör det med gott samvete dessutom. Fast missa inte att det även finns pedagogiska spel och hemsidor som är utvecklande och lärorika.

Ett exempel på detta är Världskulturmuseerna som har byggt upp sidor med fokus för barn. Här kan dina barn lära sig om historia och andra kulturer på nätet på en roligt sätt. Vilka yrken fanns i Egypten? Hur var livet för indianerna på prärien? Detta finns berättat på ett roligt sätt. Är ditt barn för litet för att läsa finns det även ljud med berättarröst. Förutom historielektionen så finns det pyssel och lekar. Ett roligt och lärorikt sätt att lära barnen om andra kulturer och civilisationer.

ind

En bild säger mer än tusen ord

jjjjjidddd
Bilder som kan tolkas på olika sätt har länge varit populär. Bilden ovan publicerades i en tysk tidning redan 1892. Jag ser först en anka men jag ser även en hare. Bilden blev känd 1899 när Joseph Jastrow använde bilden för att bevisa att vi inte bara ser med våra ögon, utan även hjärnan.

Ser du både haren och ankan snabbt är du förmodligen en väldigt kreativ person. En intressant iakttagelse är att barnen under påsktider nästan alltid ser haren först.

En bild säger alltså mer än tusen ord om hur vår hjärna fungerar och vad den vill se.